وسایل مورد نیاز 

از ساقه گندم - ذرت - برنج - قطعه جوب - خاک اره - کاغذ - کارتون - مقوا و

هر چه دارای مواد سلولزی مباشد که از کلش هم میتوان استفاده کرد. کلش ها را

به اندازه ۷ تا ۱۰ سانتیمتر قطعه قطعه میکنیمو در ظرف میخیسانیم به مدت ۱۰ تا

۱۲ ساعت و بعد در کیسه نایلونی میگذاریم.


البته به با ضد عفونی - جوشاندن و استریل کردن به صورت کمپوست در می آوریم به این صورت که کیسه ها را تک تک درون بشکه آب میگذاریم که به وسیله جوشاندن ضد عفونی شود. و بعد آنرا در محیطی قرار میدهیم تا دمای آن پایین بیاید.

و مقدار بذر و کلش را به این صورت در نظر میگیریمکه کلش ۳ تا ۵ درصد و ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم بذر استفاده میکنیم. که به سه روش لایه ای - نقطه ای و مخلوطی این کار انجام میشود.

روش لایه ای:

به مقدار ۵ تا ۱۰ سانتیمتر کلش درون کیسه های نایلونی میریزیم و بذر ها را در کاره های نایلون پخش میکنیم و دوباره کلش را روی کلش هایی که ریختیم و بذر را در کناره آن میریزیم. این کار را ادامه میدهیم تا نایلون پر شود و سر آن را مچاله و درب آن را با نخ میبندیم و سر آن را به صورت قلاب در می آوریم.

 

روش نقطه ای:

به جای این که بذر ها را در کناره کیسه بریزیم در وسط کیسه میریزیم.و آن را ادامه میدهیم تا کیسه پر شود و درب آن را میبندیم به روش قبل میبندیم.

 

روش مخلوطی:

کلش ها و بذر ها را با هم مخلوط کرده درون کیسه میریزیم و درب کیسه را به همان صورات که گفته شد میبندیم.

 

آماده کردن سالن:

دمای سالن ۲۴ تا ۲۵ درجه سانتی گراد و رطوبت آن ۸۰ تا ۹۰ درصد باید باشد. روی کمپوست را بعد از ۳ روز ۷ تا ۱۰ تا ۱۲ عدد سوراخ ایجاد کنید . و بعد با پنبه را آغشته به الکل آغشته کرده و درون سوراخ هایی که ایجاد کرده ایم میگذاریمتا مگسی به نام( فارید) وارد نایلون نشود. بذر از خود میسیلیوم ران ایجاد میکندو محوطه را اشغال و در آن مدت رشد رویشی میکند، بعد احتیاج به رشد زایشی دارد.که برای شروع رشد زایشی ابتدا باید به وسیله شک افت دما از رشد رویشی جلوگیری شود که باعث رشد زایشی هم میشود.به این ترتیب که دما ۲۴ تا ۲۵ درجه میباشد که ۷ درجه دمای آن را کم میکنیم. که باعث رشد زایشی میشودبعد از شک دما ، دما باید ۱۸ درجه و رطوبت هم ۸۵ تا ۹۰ درصد باشد . در این مذدت قارچ به طور کامل رشد کرده به مدت ۷ تا ۱۲ تا ۲۰ روز ایجاد میشود. که موقع اولین برداشت و تا سه برداشت معمول میباشد. اما اگر پرورش قارچ را در اتاق یا در انباری انجام دهیم میتوانیم ۵ تا ۶ تا ۷ برداشت هم انجام دهیم .

برای نور آن هم در سالن میتوان یک لامپ مهتابی نصب کردو برای نصب کیسه ها به سقف (۶۰ تا ۷۰ سانتیمتر اولین لوله یا مفتول را در طول سالن بعد از ردیف اول ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر فاصله و بعد از ردیف دوم ۸۰ تا ۹۰ سانتیمتر راهرو ایجاد میکنیم.) کمپوست را توسط میله ای به شکل (اس) حروف لاتین که روی سقف به لوله یا مفتول به فاصله ۳۰ سانتیمتر به شکل یک در میان وصل میکنیم. وقتی که زمان برداشت میرسد نباید بگذاریم مدت زیادی از برداشت آن بگذرد زیرا باعث میشود که قارچ اسپور آزاد کند که این باعث کم وزن شدن و بد شکل شدن قارچ میشود در نتیجه باعث کم شدن بازار پسندی هم میشود. و برای اینکه از رشد ان جلوگیری کینیم باید به آن شک سرمایی بدهیم به صورت که شک سرمایی از ۱ تا ۴ درجه میباشد که از رشد آن جلوگیری میشود ولی کماکان شک سرمایی ادامه دارد تا به بازار عرضه کنیم.

 

سیستم حرارتی و خنک کننده

سیستم حرارتی:هیتر( دست ساز ) در صورتی که هزینه نداشته باشید هیتر را خودمان میسازید.

 

سیستم خنک کننده:  کولر آبی که در قسمت پایین دهانه کولر سوراخی دیگر ایجاد میکنیم. زیرا: (سی او دو) در پایین سالن جمع شده و به جای هوا وارد کولر میشودو دوباره به سالن بر میگرددو (سی او دو) در کل سالن پخش میشود.

 

ضدعفونی اتاق
ضد عفونی اتاق حتما باید انجام شود. تا از آلودگی ها و بیماری ها جلوگیری شود. برای ضد عفونی کردن اتاق 20سی سی فرمالین + 40 گرم پر منگنات پتاسیم که باعث بخار فرم آلدیته میشود. این مقدار برای سه متر مربع میباشد. و اگر بیشتر از سه متر مربع باشد در 3 ضرب کنید و همینطور میتوانید از سموم قارچ کش - کنه کش و حشره کش استفاده کنید.

 ارتفاع سالن در میزان محصول بیشتر تاثیر داردارتفاع 5 تا 6 متر که حد اقل 4 تا 5 متر را باید داشته باشد.(برای سالن های استاندارد).

برادشت
اولین برداشت بعد از 10 تا 12 روز میباشد. در هنگام برداشت از انتهای آن نزدیک به کمپوست قطع کنید.

عوامل نشان دهنده قارچ قابل برداشت:
- برگشت لبه - چین خوردگی لبه - سیاه شدن لبه قارچ .
بیماری و آفات: 1- باکتری  2- ویروسی  3- قارچی.

بیماری:
1- باکتری: که به وسیله آب کلر میتوان درمان کرد.
2- ویروسی: درمانی ندارد جز اینکه باید از آن جلوگیری کرد. نشانه های بیماری ویروسی: 1- حالت کچلی روی کمپوست. 2- پایه حالت پوسیدگی پیدا میکند. 3- قارچ به یک طرف کج میشود. 4- پایه قارچ طویل میشود. 5- کلاهک قارچ کوچک میشود.
3- قارچی: (رقیب قارچ پرورشی است) مانند انگل - کپک تار عنکبوتی - کپک ساه - کپک سبز. 
آفات:

حشرات مانند مگس فارید که از کوچکترین شکل و طریق وارد نایلون میشودو تخم گذاری میکند که باید سم پاشی کرد. نماتد و کنه در کلش وجود دارند که با جوشاندن میتوان انها را از بین برد.
  

 

قارچ‌ دکمه‌ای‌ معمولی‌

 

قارچ‌ سفید دکمه‌ای‌ و گونه‌های‌ متعدد آن‌، برلایه‌های‌ کود می‌رویند. ماشوره‌، به‌ تنهایی‌ یا به‌ همراه‌ کود فضله‌ی‌ اسب‌، مواد اولیه‌ی‌ کود موردنیاز است‌ و عوامل‌ ساختاری‌ و شیمیایی‌ لازم‌ را فراهم‌ می‌کند.

ماشوره‌، با نیتروژن‌ غنی‌ شده‌ است‌نیتروژن‌ در حالت‌ مواد زائد گوناگون‌

کشاورزی‌ همچون‌ تخم‌ پنبه‌ و فضله‌ی‌ مرغ‌ به‌ کود اضافه‌می‌شود. در خلال‌ تولید

کود، کیفیات‌ فیزیکی‌ ویژه‌ای‌ (تراوایی‌ هوا و آب‌ که‌ موجب‌ نگهداری‌فوائد آنان‌

می‌شود) و خصوصیات‌ شیمیایی‌ (در دسترس‌ بودن‌ مواد مغذی‌ برای‌ قارچ‌ و

دست‌نیافتن‌ ارگانیسم‌های‌ رقیب‌ به‌ آن‌ مواد) به‌ عنوان‌ فاکتوری‌ ارگانیک‌ پدید

می‌آیند و مصرف‌می‌شوند و در این‌ میان‌ حرارت‌ به‌ مدد تولید میکروارگانیسم‌ها

تولید می‌شود دمای‌ مورد نیاز برای‌این‌ فرآیندها توسط‌ توده‌ای‌ از ماشوره‌ در

اندازه‌ای‌ معین‌ تامین‌ می‌شود. اطاقک‌های‌ خاصی‌ دما،رطوبت‌ و هوای‌ تازه‌ی‌

کنترل‌ شده‌، همگی‌ برای‌ فراهم‌ آوردن‌ شرایط‌ صحیح‌ پاستوریزه‌ کردن‌لازم‌اند و

نیز برای‌ شرایط‌ پایان‌ فرآیندهای‌ تولید کود مگر در حالتی‌ که‌ کود از پیش‌ مهیا

باشد،روند پرورش‌ قارچ‌ دکمه‌ای‌ سفید بسیار تکنیکی‌ و عموماً در وادی‌ تخصص‌

پرورش‌ دهندگان‌تفریحی‌ یا خرده‌ پاست‌.

منبع : سایت دانشگاه سراوان