انار یکی از میوه های بومی آسیای جنوبی از جمله ایران است که سابقه آن به

چهارهزار سال می رسد. درختچه انار در آب و هوای گرمسیری و نیمه

گرمسیری کاشته شده و قابل رشد در همه خاک ها می باشد،به طوری که بخش

اعظم باغ های انار در استان مرکزی و در شهرستان ساوه قرار دارد و در حال

حاضر 8 هزار و 500 هکتار سطح  زیر کشت این شهرستان به انار اختصاص

دارد که از این سطح سالانه 154 هزار تن محصول برداشت می شود، درواقع

متوسط برداشت هر هکتار بیش از 22 تن است.


محصولات تولیدی انار این شهر، انار ملس، ترش، یوسف خانی و محمدعلی خانی است که برداشت آن اختصاصی و به بیش از 35 کشور جهان صادر می شود. اما متاسفانه   نبود کارخانجات بسته بندی، نبود مکان های استاندارد و مکانیزه نگهداری، نبود تشکل ها و تعاونی ها جهت حذف دلالان، وجود آفت کرم گلوگاه باعث کاهش کمیت و کیفیت انار تولیدی این شهرستان شده است.متاسفانه شاهدیم که محصول ارزشمند انار ایران به علت نبود کارخانجات بسته بندی این محصول در کشور، در قالب بسته های وارداتی موز در کشور توزیع می شود که این موضوع توهینی آشکار به باغداران و تولیدکنندگان انار است. باغداران ساوه ای معتقدند: برای تقویت و حمایت از باغداران انار کار در کشور و افزایش صادرات این محصول، مسئولان باید شرایط رابه گونه ای فراهم کنند که بتوان انار را در قالب بسته های مناسب، استاندارد و هم شان با نام انار و ایران و ایرانی به بازار عرضه کرد. آنان با انتقاد از وجود واسطه ها در بازار عرضه و تقاضا، خواستار قطع دست آنها شدند و می گویند: انارکاران ساوه ای هر کیلوگرم انار را بین 600  تا 700  تومان به متقاضیان و صادرکننده عمده می فروشند و این درحالی است که همین صادرکنندگان از سوی دیگر به دلیل نداشتن توانمندی در صادرات هر دانه از این انارها را بین 3  تا 4  دلار به مصرف کنندگان عرضه می کنند. درصورت ارائه خدمات حمایتی از سوی دولت و تامین نیازهای تولید کنندگان برای انجام صادرات می توان تا 70  درصد محصول تولیدی انار ساوه را به خارج از کشور با قیمتی کمتر از 4  دلار فعلی به ازای هردانه عرضه کرد تا کشاورزان نیز از سود بیشتر و معقولی برخوردار شوند. یکی دیگر از مشکلات باغداران ساوه ای آفت انار است که امسال حدود 25 درصد از محصول باغات را از بین برده است.درخت انار نیز همچون سایر درختان از آفت و امراض در امان نبوده و مورد هجوم قارچ ها، باکتریها، ویروسها و عوامل خسارت زای طبیعی مانند تابش مستقیم آفتاب و سرما قرار دارد. کارشناسان جهاد کشاورزی ساوه، مهمترین آفت انار را شپره ای بنام " کرم گلوگاه" می دانند که باعث کاهش کمیت و کیفیت انار تولیدی در این شهرستان شده است. آنان می گویند: این آفت از حدود سال 1330در بین میوه انار ساوه نمایان شده است که کشاورزان ساوه را با مشکل برداشت محصول عاری از آلودگی و خسارت مواجه ساخته است. معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی ساوه می گوید: لارو کرم گلوگاه انار به رنگ قرمز، کرم و قهوه ای است که زندگی خود را در زمستان در داخل انار در زیردرخت، انارهای باقی مانده در روی درخت و یا انبار می گذراند. "هدایت الله کارگر" افزود: این کرم در بهار با تخم گذاری در روی گل انار و کاسبرگ و ایجاد سوراخ به انار راه یافته و قارچ ها را به داخل میوه انار منتقل می کند که این امر باعث پوسیدگی، ترشیدگی و تغییر رنگ میوه می شود. وی، جمع آوری میوه های انار آلوده و سوزاندن آنان در محوطه باغ توسط باغداران از اوایل فصل تابستان تا پایان برداشت را به شیوه مکانیکی در کاهش این آفت مفید عنوان کرد. کارشناس و مسئول باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی ساوه نیز گفت: بهترین روش برای از بین بردن کرم کلوگاه استفاده از روش بیولوژیک است. "سیروس خلج اسدی" افزود: کشاورزان باید با رهاسازی زنبور "تریکوگراما" در سطح باغ و تخم گذاری این زنبور در تخم کرم گلوگاه این آفت را از بین ببرند. وی اظهار داشت: از سال 1377سالانه افزون بر 9میلیون زنبور در سطح اراضی باغی ساوه در جهت افزایش تولید انار مرغوب رهاسازی می شود. مدیرجهاد کشاورزی ساوه گفت: کرم گلوگاه  از بارزترین آفت انار باعث پوسیدگی و ترشیدگی این محصول می شود که کشاورزان می توانند برای رشدمحصولات عاری از آفت از اقلام مقاوم انار استفاده کنند. حسن شریفی افزود: کشاورزان باید از هر گونه سمپاشی برای حفظ و حمایت از حشرات مفید خودداری کنند و از روش رهاسازی زنبور تریکو گراما در اراضی باغی انار استفاده کنند. "احمد بوجاری" باغدار انار در ساوه معتقد است: هر ساله علی رغم انجام عملیات زراعی مناسب محصول تعدادی ازدرختان اناردچار پوسیدگی می شود. وی افزود: از روش های مختلفی مانند سوزاندن انارهای خراب استفاده کردم، اما همچنان این آفت در درون میوه انار وجود دارد و به آن آسیب می رساند. وی اظهار داشت: کارشناسان باید با ارایه روش های مطلوب نسبت به رفع این مشکل باغداران ساوه ای اقدام و در جهت آن برنامه ریزی کنند. سالانه در شهرستان ساوه 160هزار تن انواع انار تولید و به بازارهای مصرف داخلی و خارجی صادر می شود.