برنج

برنج به لحاظ حاوی بودن نشاسته,قند,ویتامین ها,موادکانی واسیدهای چرب از ارزش غذایی بالایی برخوردار است به منظور تشخیص وضعیت نیتروژن برگ برنج (L. Oryza sativa) رقم خزر و تعیین زمان مناسب مصرف کود نیتروژن به صورت سرک با استفاده از دستگاه کلروفیل‌متر دستی (SPAD) آزمایشی در سال 1382 در خاک‌های سبک و ساحلی استان گیلان در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با شش تیمار اجرا گردید.

.امارهای ارائه شده در خصوص مصرف برنج موید این واقعیت است که این محصول بیش از پیش همپای گندم ,اهمیت خود را حفظ نموده است با نگاهی به میزان مصرف سرانه برنج در جهان وگروه های اقتصادی ,ملاحظه می شود که این مصرف در مقایسه با گندم قابل توجه می باشددرسال 1985,متوسط میزان مصرف سرانه برنج درجهان بالغ بر8/66کیلوگرم بوده است.این رقم در خصوص گندم 1/106کیلوگرم گزارش شده است.از دهه1350به این طرف,مصرف برنج در ایران رفته رفته عمومیت یافت و بعنوان کالائی ضروری,بعدازگندم دومین عنصر مهم غذائی ودرردیف کالاهای اساسی جای گرفت.طی سالهای68-1365,بطورمتوسط سالانه حدود600هزارتن برنج وارد کشورشده است وشاخص مقدارواردات از892درسال1364به823درسال1365کاهش وسپس به1354درسال1366افزایش یافته است

اهمیت اقتصادی کاشت برنج

قدمت کشت برنج به 2800سال قبل ازمیلادمسیح میرسداولین باربرنج به وسیله الکساندرکبیردرلشکرکشی هایش به اروپابرده بوددرامریکابرنج کاریاز1650درویرجینیاشروع گردیدبرنج به عنوان یک ماده غذایی بسیارارزشمندنقش بسیارحساسی درجهان کنونی به عهده دارداین ماده غذایی نه تنهاماده اصلی مردم اسیابلکه ماده غذایی حدود3/2درصدجمعیت جهان راتشکیل می دهدبرنج بعدازگندم ازمهمترین محصول ازخانواده ی غلات است که دربین اغلب ملل جهان به مصرف می رسدموطن اصلی برنج اسیای جنوب شرقی است )هند,چین ,اندونزی موطن اصلی)دراسیای مرکزی کشت برنج درحدودقرن هفتم  پیش از میلاد رواج داشته است بدون شک پیوند با هنر در زراعت برنج ابی در اسیای مرکزی کمک کرد کشت برنج در خاورمیانه,بابل,سوریه  در قرن3-2پیش ازمیلادودرمصرواسپانیادرقرن هشتم میلادی صورت گرفت برنج درمقیاسهای محدوددرپایان دوره ساسانیان انجام شده است کاشت برنج درایران پس ازتسلط اعراب برایران رونق گرفت برنج دراصل گیاه مفیدابی بوده ودرمناطق مرطوب وحاره کشت می شدودرشرایط اب وهوایی متنوعی ازبیابانهای گرم پاکستان- ایران ومصرگرفته تاکوهستانهای مرتفع هندونپال کشت میشوددرمقایسه باگندم ارزش صنعتی ان به مراتب کمتراست برای نمونه درکشورژاپن ازحدود 12میلیون تن محصول برنج این کشورفقط %10ان صرف مصارف صنعتی شده وبقیه برای مصارف خوراکی به کارمی روددرعوض مصارف خوراکی برنج دارای اهمیت زیادی است برنج غذای اصلی حدود%50ازسکنه روی زمین است هرچه مقدارپروتئین ان کمتراست ولی ارزش غذایی پروتئین ان ازگندم بیشتراست گیاه برنج نیازبه اب فراوان وانرژی خورشیدداردوبعدازنان مهمترین ماده ی غذایی مصرفی مردم راتشکیل می دهدکه بخشی ازان ازراه واردات تامین می شود در مناطق جمعیت خیز کره زمین واژی برنج مترادف با واژه زندگی است برنج غله ای است که فقط به مصرف انسان می رسد فرمهای وحشی زیادی از برنج در اسیا ,افریقا,امریکامشاهده می شود و به درستی معلوم نیست کدام یک از انان از اجداد برنج های کنونی باشد گرچه به نظر میرسد نزدیکترین خویشاوند برنج های کنونی oryzafatuaاست از بین گونه موجمد برنج تنها دو گونه در سطح تجاری کشت میشود هیبرید حاصل از تلاقی این دو گونه برنج به طور معمول عقیم است گونه sativaدارای دو زیر گونه indica ,japonicaاست محصول این ارغام به طور متوسط %15 بیشتر از بهترین ارقام اصلاح شده غیر هیبریدی بوده است برنج مانند برخی از گیاهان زراعی از قدیمیترین نباتاتی است که در دنیا برای تهیه خوراک انسان زراعت شده است همچنین این گیاه توسط اعراب اسیایی به مصر و سپس به مراکش واسپانیا برده شده است در قرن 15 میلادی زراعت ان در شمال ایتالیا شروع گردید و در حال حاضر ایتالیا یکی از کشورهای مهم تولید کننده برنج در اروپا است

جدول شماره 1:مواد تشکیل دهنده برنج (بدون پوسته ) صیقلی شده (درصد ماده خشک)

مواد

چربی

الیاف

خاکستر

قند

برنج بدون پوسته

45/2

88/0

22/1

67/86

صیقلی شده

37/0

16/0

36/0

79/90

کاهش مواددراثرپوست کردن

9/84

8/81

5/70

7/4

جدول شماره 2:اثرعملیاتی مکانیکی برروی میزان ویتامین های برنج

نوع برنج

تیاسین

ریبوفلاوین

نیاسین

برنج سفیدصیقل شده

60/0

25/0

1/18

برنج قهوه ای بدون صیقل

69/3

50/0

8/53

برنج پاریلوصیقل شده

57/2

36/0

8/39

 

تولید و میزان عملکردمصرف و صادرات برنج درجهان

   سطح زیر کشت برنج در جهان در سال 1992برابر 147168هزار هکتار بوده است نسبت به سال 1982 افزایشی برابر 6/3 درصد را نشان می دهد از کل برنج تولیدی جهان در سال 1991حدود3/95 درصد ان کشورهای در حال توسعه وبقیه در کشورهای یوسعه یافته تولید شده است تولید جهانی برنج را بر مبنای شلتوک شالی که همان برنج تمیز نشده است بیان می کند تولید جهانی شلتوک در سال 2003 معادل 1/589 میلیون تن بوده است سطح زیر کشت برنج در دنیا نزدیک به 8/3 تن در هکتار است بخش عمده ی برنج تولید شده در دنیا در همان محل های تولید به مصرف می رسد و تنها نزدیک به %4 برنج تولیدی جهان وارد تجارت جهانی می شود کشورهای تایلند,امریکا,استرالیا,برمه ازجمله صادر کنندگان خالص برنج هستند عربستان صعودی ,عراق,نیجریه از وارد کنندگان عمده برنج هستند

مناطق کشت برنج در جهان

/ 5 نظر / 44 بازدید
جواد همایی

مطلب کاملی در مورد برنج نوشتی.خسته نباشی

خادم ستاره ها

سلام و خدا قوت تشکر ویژه چرا که مطالبتون بسیار مفید بود. موفق باشید یا علی و حق مع علی که علی دوران ما خامنه ای ست

salam az babate matalebo weblogat mamnon ye pishnehad: age manabe jomelato jeloshon zekr mikardi vase mani ke donbale matlab raje be berenj ba manbaesh hastam behtar bod age tonesi be hamin emailam besend vasam ba zekre kamele manbae bebakhshida[خجالت]

رمضان غلامی

با سلام وتشکر فراوان از مطالب خوب و ارزشمند تان در سایت، اما آنچه میشه بیان کرد تا این اطلاعات به راحتی مورد مطالعه قرا گیرد دسته بندی و فهرست الفبایی آنهاست. متشکرم

رمضان غلامی

بیشترین مطالعه ام در خصوص برنج . بهر حال از مطالب خوب ارزشمندتان کمال تشکر را دارم.بهترینها را برای شما آرزومندم